Villa N1 by Jonas Lindvall - Frösakull, Sweden

Jonas Lindvall is a Swedish architect, that through his Scandinavian minimalism has the outmost respect for architectures historical craft - creating beautiful modern architecture and interior design. Before opening his own office, he studied at the Royal College of Art in London and Royal Academy of Fine Arts, School of Architecture in Copenhagen.

2 years ago, his architectual projekt Villa N1 was completed in Frösakull Sweden. One of the projects goals was to incorporate the local tradition of construction - which evolved into creating these barn-like pavilions with the distinct horisontal wood panel, typical for the old barns in the area around Halland, Sweden.

Villa N1 by Jonas Lindvall

Not focusing on new materials, Jonas Lindvall has since the start had both his feet firmly placed on the ground with the concept of refinement. It is to refine and reshape classic architectual forms and materials into the possibility of creating the perfect object.

The Villa N1 with it´s exterior completely clad in wood, is a set of 5 connected pavilions with a principal axis going from the west to the east. The childrens room is on one side, and the master bedroom on the opposite - creating a natural space for everyone at the core of the house with the kitchen and living room.

Villa N1 by Jonas Lindvall

The flooring in the living room, hallways and the outdoor terrace and all in the Italian limestone Pietra Serena, thus erasing the borders of inside and outside of the house. All the bigger glass can be pulled to the side as sliding doors continuing to emphasize that the spacious interiors to be made even bigger with the nature as a part of the house.

The Italian limestone is combined with carrara marble which is featured in the kitchen and in the bathroom, in clear contrast to the wooden exterior.

Villa N1 by Jonas Lindvall

A seamless continuation from inside to outside

Villa N1 Bathroom

The bathroom in carrara marble

The house lies on the a slighty declining topography, so it was made to blend into that decline. This makes the horisontal lines even more empowering, as they are cut through the observers view in the laser precision way that they were made.

N1 Villa by Jonas Lindvall

Blending the house into the declining topography

N1 Villa by Jonas Lindvall

The childrens room

N1 Villa by Jonas Lindvall

Oak flooring in the hallway together with the Holly chair from Swedish Stolab

 

 

N1 Villa architects model

N1 Villa architects model

You can see more of Jonas Lindvall's architecture and interior design on his website.
Photography:  Åke E:son Lindman